Nasveti

Aardvark hitro dejstva

Aardvark hitro dejstva

Aardvarks (Orycteropus afer) poznajo jih več običajnih imen, vključno z mravljinci in predjedami; so domači v podsaharski Afriki. Ime aardvark je afrikaans (hčerinski jezik nizozemščine) za "zemeljski prašič". Aardvarki kljub tem pogostim imenom niso tesno povezani z medvedi, prašiči ali predjedmi. Namesto tega zasedajo svoj poseben red: Tubulidentata.

Hitra dejstva: Aardvark

  • Znanstveno ime: Orycteropus afer
  • Skupna imena: Aardvark, mravljišče, predjed, Cape anteaters, zemeljski prašič
  • Osnovna skupina živali: Sesalnik
  • Velikost: Do 6,5 čevljev dolge, 2 noge v višini ramen
  • Utež: 110-175 kilogramov
  • Življenjska doba: 10 let
  • Dieta: Mesojedec
  • Habitat: Podsaharska Afrika
  • Prebivalstvo: Ni količinsko določeno
  • Status ohranjenosti: Najmanj skrbi

Opis

Aardvarki so srednje veliki sesalci (težki 110-175 kilogramov in dolgi do 6,5 čevljev), z obsežnim telesom, obokanimi hrbti, srednjimi dolgimi nogami, dolgimi ušesi (spominjajo na magarca), dolgim ​​gobcem in debelim repom . Imajo redek plašč grobega sivkasto rjavega krzna, ki pokriva njihovo telo. Aardvarki imajo štiri prste na sprednjih nogah in pet prstov na zadnjih nogah. Vsak nožni prst ima raven, čvrst noht, ki ga uporabljajo za kopanje branic in trganje v gnezdo žuželk v iskanju hrane.

Aardvarki imajo zelo gosto kožo, ki jim zagotavlja zaščito pred ugrizi žuželk in celo ugrizov plenilcev. Njihovim zobem manjka sklenine, zato se obrabijo in se morajo nenehno vraščati - zobje so v prerezu cevasti in šesterokotni. Aardvarki imajo majhne oči, njihova mrežnica pa vsebuje samo palice (to pomeni, da so barvno slepe). Kot številne nočne živali ima tudi aardvarks oster vonj in zelo dober sluh. Njihove sprednje kremplje so še posebej robustne, saj omogočajo, da kopajo nore in lomijo odprta termitna gnezda. Njihov dolg, serpentinski jezik (10-12 centimetrov) je lepljiv in lahko z veliko učinkovitostjo nabere mravlje in termite.

Razvrstitev aardvark je bila naenkrat sporna. Aardvarki so bili prej uvrščeni v isto skupino kot armadilo, lenob in predjed. Danes so genetske študije pokazale, da je aardvarka razvrščena v vrstni red, imenovan Tubulidentata (cevkaste), in družina Orycteropodidae: So edina žival v zaporedju ali družini.

Shongololo90 / Getty slike

Habitat in domet

Aardvarki poseljujejo različne habitate, vključno s savanami, grmovjem, travinji in gozdom. Čeprav so nekoč živeli v Evropi in Aziji, se danes njihov razpon širi po večini podsaharske Afrike, vsakem ekosistemu razen močvirjev, puščav in zelo skalnih terencev.

Bridgena_Barnard / Getty Images

Dieta in vedenje

Aardvarks se ponoči krmi, saj v iskanju hrane prevozi velike razdalje (kar 6 milj na noč). Da bi našli hrano, so zamahnili z nosom od strani do strani nad tlemi in skušali zaznati svoj plen po vonju. Hranijo se skoraj izključno s termiti in mravlje in lahko v eni noči zaužijejo do 50 000 žuželk. Svojo prehrano občasno dopolnjujejo s hranjenjem z drugimi žuželkami, rastlinskim materialom ali občasnim majhnim sesalcem.

Osamljeni, nočni sesalci, aardvarki preživijo dnevno svetlobo varno priklenjeni v zadolžitev in se pozno popoldne ali zgodaj zvečer prehranijo. Aardvarki so izjemno hitri kopači in lahko v manj kot 30 sekundah izkopljejo luknjo 2 metra globoko. Glavni plenilci aardvarkov vključujejo leve, leoparde in pitone.

Aardvarki v svojih območjih izkopljejo tri vrste branic: razmeroma plitve krmne brane, večja začasna zaklonišča pred plenilci in bolj zapletene grablje za stalno prebivanje. Svoje stalno prebivališče si delijo z drugimi bitji, ne pa z drugimi aardvarki. Preiskava stanovanjskih branic je pokazala, da so tla v notranjosti brane hladnejša (med 4 in 18 stopinj F hladnejša, odvisno od časa dneva), in vlažijo. Razlike so ostale enake, ne glede na to, koliko je bila stara noga, zato so raziskovalci imenovali aardvark "ekološkega inženirja".

Razmnoževanje in potomstvo

Aardvarki se razmnožujejo spolno in tvorijo pare le kratek čas med plemensko sezono. Samice po 7-8 mesecih rodijo enega ali redko dva mladiča. Na severu Afrike Aardvarki rodijo od oktobra do novembra; na jugu, od maja in julija.

Mladi se rodijo z odprtimi očmi. Mati neguje mladiče do 3. meseca starosti, ko začnejo jesti žuželke. Postanejo neodvisne od matere pri šestih mesecih in se lotijo ​​iskanja svojega ozemlja. Aardvarki postanejo spolno zreli pri starosti dveh do treh let in imajo življenjsko dobo v naravi približno 18 let.

Evolucijska zgodovina

Aardvarki veljajo za žive fosile zaradi svoje starodavne, zelo ohranjene genske sestave. Znanstveniki verjamejo, da današnje aardvarke predstavljajo eno najstarejših rodov med posteljnimi sesalci (Eutheria). Aardvarke veljajo za primitivno obliko kopitastih sesalcev, ne zaradi očitnih podobnosti, temveč zaradi subtilnih lastnosti njihovih možganov, zob in muskulature.

Aardvarki so najbližji živi sorodniki: sloni, hidraksi, dugongji, manate, slonske vretence, zlati moli in tenreki. Ti sesalci skupaj tvorijo skupino, znano kot Afrotheria.

Stanje ohranjenosti

Aardvarki so nekoč obstajali v Evropi in Aziji, zdaj pa jih najdemo le v podsaharski Afriki. Njihova populacija je neznana, vendar jih je Mednarodna unija za varstvo narave (IUCN) razvrstila kot "najmanj skrbi" in jih spletni sistem ECOS za varstvo okolja sploh ne navaja kot ogrožen.

Glavne grožnje, ki jih povzročajo aardvarki, so izguba habitata s kmetijstvom ter človeštvo in lov za meso grmovja. Koža, kremplji in zobje se uporabljajo za izdelavo zapestnic, čarovnic in radovednih in nekaterih zdravilnih namenov.

Viri

  • Buss, Peter E. in Leith C. R. Meyer. "Poglavje 52: Tubulidentata (Aardvark)." Fowlerjev živalski vrt in medicina divjih živali, Letnik 8. Eds. Miller, R. Eric in Murray E. Fowler. St. Louis: W.B. Saunders, 2015. 514-16. Natisni
  • Gozdziewska-Harlajczuk, Karolina, Joanna Kleckowska-Nawrot in Karolina Barszcz. "Makroskopska in mikroskopska raziskava jezika Aardvark (Orycteropus Afer, Orycteropodidae)." Tkivo in Cell 54 (2018): 127–38. Natisni
  • Haussmann, Natalie S. et al. "Ekosistemski inženiring skozi nabiranje Aardvarka (Orycteropus Afer): mehanizmi in učinki." Ekološki inženiring 118 (2018): 66–72. Natisni
  • Ratzloff, Elizabeth. "Orycteropus afer (aardvark)." Splet za živalsko raznolikost, 2011.
  • Taylor, W. A., P. A. Lindsey in J. D. Skinner. "Ekologija hranjenja afervarkovega orkteropusa Afer." Časopis za sušna okolja 50.1 (2002): 135–52. Natisni
  • Taylor, A. in T. Lehmann. "Orycteropus afer." Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN: e.T41504A21286437, 2015.